2020. március 17., kedd

Emelt angol - Éva néni

Sziasztok Srácok!

Köszönöm azoknak, akik már elküldték az első leckéjüket. Még szerda délig ugye el lehet küldeni.
Megnyitni nem tudtam még mindegyiket, mert a rendszer túlterheltsége miatt nem tudja betölteni a mellékleteket, csak nagyon lassan. Holnap újrapróbálom. Látjátok, nekünk se könnyű. Ki kell tapasztalni, hogy mi lesz működőképes hosszútávon.

Ma annyit kérek tőletek, hogy nézzétek meg ezt a videót a Youtube-on.
 Segít összefoglalni az egyszerű és a folyamatos jelenről tanultakat.

A videóbejátszások sokat tudnak segíteni a nyelvtanulásban. Bátran próbáljátok ki ti is. Csak beírjátok a Youtube keresőjébe a keresett kifejezést, például: Present simple vs. Present continuous, és máris kiad egy csomó találatot.
Ne ijedjetek meg, ha nem értetek minden egyes szót, ami elhangzik a videóban. A lényegre koncentráljatok mindig.
Ha viszont olyat látsz a képernyőn, ami úgy érzed, hogy jól összefoglalja a tanulnivalót, vagy eddig még ismeretlen volt számodra, akkor állítsd meg a bejátszást, és nyugodtan jegyzeteld ki azt a füzetedbe. Itt láthatsz egy példát, amiről én is képernyőfelvételt készítettem a telefonommal.


Itt a jobb oldali hasábban azt látod, hogy a folyamatos jelent nem használjuk állapotot kifejező igékkel, például: like - szeretni, love - imádni, hate - utálni, want - akarni, be - lenni, prefer - kedvelni, know - tudni, ismerni, suppose - feltételezni, mean - jelenteni, believe - hinni, understand - megérteni, seem - tűnni, látszni, stb. 

Az állapotok kifejezésére pont, hogy az egyszerű jelent használjuk. 
Például:  I love my cat. - egyszerű jelen               I am feeding my cat. - folyamatos jelen.
                                                                              I am loving my cat.     !!!

Írjátok fel tehát az angol füzetbe, hogy Állapotot kifejező igék, és másoljátok oda a sárgával kiemelt szabályt.

Legközelebb (pénteken) egy kis mondatfordítással, illetve gyakorlással jelentkezem, valamint az eddigi feladatok megoldásaival.

A digitális oktatás időszakában kiemelten fontos lesz az önellenőrzés, illetve a társak segítsége. Ne feledd, ők ugyanabban a cipőben járnak, mint te. Osszátok meg a megszerzett tudást egymás közt!

Ha még nem tudod önállóan megfogalmazni, hogy miben rejlik a két jelen idő használatának lényege, akkor javaslom, olvasd át a füzetedbe írt kincses füzeti bejegyzéseket (ha nincs meg, kérd el valakitől a csoportban), a tankönyvi nyelvtani összefoglalókat (zöld keretben) vagy kérj segítséget a társaidtól. Néhány igen szép megfogalmazást már láttam a tegnapi beküldők között.

Jó munkát! Évi néni