2020. szeptember 22., kedd

Angol (Dóri néni csoportja) 2020. szeptember 22.

Hi everyone!

A mai órán elolvastunk egy angol mesét, amelynek a címe: The Pied Piper of Hamelin (Tk.: 83. old.). Olvasd el te is és próbáld meg megérteni, hogy miről szól! ( ITT meg is hallgathatod.)


Nézd meg ezt a videót! Észreveszed, mi az az egy különbség, ami máshogy van, mint a tankönyvi történetben?
https://www.youtube.com/watch?v=Vhg843FdAG0&t=312s&ab_channel=OldClassicCartoons

Házi feladat: Fordítsd le magyarra és írd is le a füzetbe a Tk.: 83. old./ 2. feladatban lévő mondatokat!

Best wishes,
Dóri néni

Német 2020.09.22.

Órai munka:
 

Térképről meséltünk egymásnak, mi merre található. Pár mondatot le is írtunk. 

Házi feladat: a lenti mondatok lefordítása. + Tk. 145. oldal kártyajáték (Trimino) kivágása




Irodalom és nyelvtan

 Kedves Mindenki!

Aki személyesen vagy online vett részt az órán, az tudja a feladatot, a többieknek pedig:

olvastuk tovább a Szent Péter esernyőjét nyelvtan órán is, az alábbi linken ti is követhetitek a szöveget. Gregorics Pállal ismerkedtünk. (2. részt kezdtük el)

Szent Péter esernyője

 Az alábbi szöveget beragasztottuk a füzetbe+ a hiányzóknak emailben is elküldtem. Ne másoljátok le, majd odaadom!

Kis röpdolgozat várható.

A Legenda 

 

Viszik a kis Veronkát 

 

Halápon meghalt egy tanítóné. Nem volt annak semmije: csak egy kecskéje, egy libája, és egy 2 éves kislánya. De volt egy idősebb fia is, aki pap volt Glogován. Billeghi Máté felpakolta szekerére az örökségeket, Veronkát, a kétéves kislányt, egy kosárba rakták, aki csak azt vette észre az egész utazásból, hogy egyre távolodnak a faluból. 

 

Glogova régen 

 

Glogova régen elég fejletlen volt. Országút sehol nem volt, a talaj pedig agyagos volt, tehát a veteményeknek sem nagyon kedvezett. Szegénység volt és nyomor. A régi pap is meghalt. Az iskola épülete pedig ütött-kopott volt. 

 

Új pap Glogován 

 

Új pap érkezett Glogovára, és beköltözött a paplakba. Kitudakolta, hogy mennyi lélek van a faluban, mennyi a halálesetek száma évente, és mennyi a házasulandó párok száma. Hamar rájött, hogy szinte minden a krumpliterméstől függ, és óriási a szegénység. Az ő fizetése is nagyon csekély. 

Megérkezett Billeghi Máté Veronkával, és János pap (mert így hívták az új papot) kiment fogadni Mátét, de hamar látta, hogy rossz hírrel érkezett. Máté lepakolt, megmutatta a papnak a húgocskáját is és a többi örökséget, azután pedig elmondta neki, hogy az édesanyja meghalt. Jánost - amikor meghallotta a szomorú hírt - nem érdekelte semmi, még Veronka sem, hanem elment imádkozni. 

 

Az esernyő és Szent Péter 

 

Imádkozás közben eleredt az eső. János rohant haza (mert féltette a kislányt, akit a ház előtt egyedül hagyott), és meglátta a kosarat. Csodák csodájára talált felette egy fakó piros esernyőt is. Gyorsan bevitte a gyereket a házba. Lassacskán az a hír terjedt el Glogován, hogy Szent Péter tette Veronka fölé az esernyőt. János pap nagy gondban volt, mivel a szerény fizetéséből csak nehezen tudta eltartani a szegény Veronkát. Isten azonban gondoskodott róluk. 

 

Jánost egy idő után már az esernyővel hívták a temetésekre, és a második "esernyős" temetésen fel is támadt az az ember, akit temettek. Ennek elterjedt a híre az egész világban, és már mindenhonnan jöttek, hogy csodájára járjanak, és a varázslatos esernyő alatt esküdjenek meg. Nagy jövedelem volt ez Jánosnak, és így a kis Veronkáról is tudott gondoskodni. 

 

2020.09.22. Angol

 

Dear Students!

 

A mai órán kompetencia alapú feladatokat oldottunk meg.

 

A feladatsort itt találhatod

IDE KATT!!!

A hanganyag ITT

A megoldás ITT 

 

Jó munkát!

 

Üdv: Anikó néni

2020.09.22. Történelem

 A mai órán az újkori Magyarországról tanultakat összegeztük, foglaltuk össze. A tankönyvedben ezt a témakört a 80-121. oldalon találod. 

Az előző feladat egy fogalmazás írása volt A 18. századi Magyarország címmel. Ezt a hiányzók elküldhetik e-mailben is (digitaliskata@gmail.com), hadd osztogassam a sok-sok ötöst. :)

Ma a fogalmakat, évszámokat, helyszíneket, neveket ismételtük BeeBotok segítségével. 

A jelenlévők azt a feladatot kapták, hogy tervezzenek egy BeeBot-pályát, amin 6-8 fogalom/név/helyszín/évszám szerepel, és mindegyikhez készítsenek meghatározást. (Tehát ha a pályán pl. a tized szerepel, akkor a meghatározás az, hogy a jobbágy által az egyháznak fizetett terményadó.)

Ne aggódj, ha te nem ismered még ezt a kis méhecskét, és azt, hogy hogyan működik! A te feladatod ebben az esetben az, hogy: válassz a témakörből 2-2 évszámot, helyszínt, nevet és fogalmat, amit leírsz a füzetedbe a meghatározásával együtt!
Természetesen ezt is küldheted e-mailben. :)

Mindenkinek jobbulást!
Várunk vissza titeket, csütörtökön egy új, nagyon izgi anyagrészbe kezdünk majd.