2020. április 23., csütörtök

Etika

 MÁJUS 1.

Jövő hét péntek piros betűs ünnep a naptárban. Ez a nap a munka ünnepe. A munkások sokat harcoltak az elmúlt több mint 100 évben a jogaikért, erre emlékezünk.

Innen ered a "8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás" jól ismert jelmondata is, mert előtte teljesen szabályos volt, ha egy munkahelyen 10-16 órát dolgoztatták a munkásokat.

Ma a legtöbb munkahelyen 8 órás munkaidő vagy műszak van. Az iskolában is 8-16-ig tart a tanítás. Akik 12 órát kell, hogy dolgozzanak, utána több pihenőidőt kapnak.

Vannak, akik kötött munkarendben dolgoznak, tehát mindig ugyanabban az időben vannak a munkahelyükön. Például: tanárok, postások, konyhás nénik, irodai dolgozók...

Vannak, akik műszakokban dolgoznak, tehát délelőttösek vagy délutánosok, esetleg éjszakások. Például: ápolók, gyári munkások, éjjel-nappali boltokban...

Vannak, akiknek rugalmas a munkaidejük, tehát nincs megszabva, hogy mikor dolgoznak pontosan.
Például: őstermelő, cégek területi képviselői, villanyszerelők, akiknek saját vállalkozása van, ügvéd...  

Vannak olyanok is, akik órabérben vagy teljesítménybérben dolgoznak. Az első azt jelenti, hogy ahány órát dolgozik valaki egy adott napon, annyiszor veszik az órabérét és az a fizetése. (Pl: 1000ft/óra, 6 óra munka egy nap = 6000ft aznap) A második szó azt jelenti, hogy mindegy mennyi idő alatt van kész a munka, amikor kész van, kap a dolgozó egy fix összeget. (Pl: egy asztalos, ha készít egy könyvespolcot, kap 20.000ft-ot, ha készen van.)

Olyan is van, hogy főállású anya vagy apa valaki.😊

Az is előfordulhat, hogy valaki épp nem dolgozik, mert munkát változtat vagy nem találja a neki megfelelőt. Ezt most álláskeresőnek hívják, mert ez szebb szó, mint a munkanélküli.

Olyan is van, hogy egy kisbaba születése után az egyik szülő GYES-en van. Ez azt jelenti, hogy ő azért van otthon, hogy a babára vigyázzon.

Olyan is van, hogy valaki közmunkás. Ez azt jelenti, hogy a városnak dolgozik, például, hogy az utcák szebbek legyenek.

Lényeg a lényeg, a tanulmányai befejezése után mindenkinek dolgozni kell, hogy pénzt keressen, amiből élni tud. Figyeljétek meg Ti is a körülöttetek dolgozó felnőtteket, hogy lássátok, melyik munka milyen.

FELADAT: Kérdezd meg a szüleidet az ő munkarendjükről.
Jegyezd fel az etika füzetedbe a fenti pár sor lényegét ezzel az ünneppel kapcsolatosan és írd alá, hogy a te családodban milyen munkarendben dolgoznak a felnőttek. Most ne ezt az otthonról dolgozós időszakot vedd figyelembe, hanem azt a munkarendet, ahogy a járvány előtt, normál körülmények között dolgoztak.

Folytassátok a beszélgetést az alábbi kérdések mentén:
1. Hány órát dolgozik anya/apa egy nap?
2. Hány órát dolgozik egy héten?
3. Kell-e neki hétvégén dolgozni?
4. Kell-e neki éjszaka dolgozni?
5. Milyen érdekességek vagy különlegességek vannak a munkájával kapcsolatban?


A válaszokat jegyezd le a füzetedbe, fényképezd le, és küldd el nekem emailben.

A pár mondatos fogalmazásod vagy jegyzeted végére feltétlen írd oda, hogy mi volt a legérdekesebb dolog, amit megtudtál a szüleid munkarendjéről. Volt benne meglepő adat a számodra?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése