2020. április 22., szerda

történelem

Kedves Hatodikosok!
Az elmúlt hetekben fantasztikus utat jártatok be töri órákon: új földrész, felfedezések,hajók, néger rabszolgák, manufaktúra, eddig ismeretlen országok, uralkodók.... sorolhatnám az újdonságokat. Remélem, találtatok izgalmas témát!!
Írd a blog alá megjegyzésben, melyik dolog tetszett a legjobban!

Ma új anyaggal ismerkedünk, Franciaországgal, a tk.60-61. oldalán találod.
Nézd meg a tk. térképét, keresd meg Fr.o.-t, nevezd meg a fővárosát! Keresd ki az olvasmányból, ki volt az a király, aki a XVII. században korlátlan hatalommal irányította ezt a hatalmas országot! Ő volt az, aki fényes királyi udvart építtetett ki a főváros közelében, ez Versailles (verszáj), ami manapság is az egyik leglátogatottabb turista célpont. Ő volt az, aki szívesen játszott színpadi darabokban, általában Ő volt a Nap, ezért is hívták Napkirálynak. Az Ő testőrségének az volt a híres jelmondata: Egy mindenkiért, mindenki egyért! Talán hallottátok már ezt a mondást, vagy láttátok filmen. Ha igen, szorgalmi feladatként írd le megjegyzésben a 3 testőr nevét! Ki a negyedik?

A füzetbe írd:  Franciaország a XVII. században

Európa legnagyobb, legerősebb országa Fr.o., fővárosa.......
Az uralkodó, .......................  korlátlan hatalommal kormányzott, ő hozta a törvényeket, kezében tartotta az ország, a hadsereg, a bíróságok, az államszervezet irányítását. Híres mondása: Az állam én  vagyok.
Fényűző, gazdag udvartartást vezetett, sok kisebb és egy több száz szobás palotát építtetett  Versailles-ben több ezer hektáron.
Sokat háborúskodott, ami kiürítette a kincstárat. Utódja már nem ragyoghatott ilyen pompában, a francia nép megelégelte urainak mérhetetlen pazarlását.

Nézd meg a témához a következő néhány perces kisfilmet ITT

 Most nem kérek fotót, csak egy megjegyzést (meg a szorgalmit).
Jó munkát!
Katinéni

10 megjegyzés:

  1. az email címére küldöm a leckét kati néni

    VálaszTörlés
  2. nem lehet megoldani aszt hogy nem email cimre mert úgy nem tudok küldeni hanem linkre és legaláb nem fogok meg bukni

    VálaszTörlés
  3. Nekem az tetszett legjobban amikor magyarországról tanultunk.

    VálaszTörlés
  4. Athos , Porthos és Aramis a 3 testőr akiket kihívta párbajra Charles de Batz de Castelmore d’Artagnan . Nekem az tetszett eddig a legjobban mikor a nagy felfedezésekről tanultunk .

    VálaszTörlés
  5. nekem is az amikor magyarországrol tanultunk az tetszet

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Athos, Porthos és Aramis a 3 testőr a negyedik pedig D’Artagnan. Nekem a világgazdaság kialakulása tetszett a legjobban.

    VálaszTörlés
  8. Nekem a Mátyás királyról tanultak tetszettek. D'Artagnan.

    VálaszTörlés
  9. Athos,Porthos,Aramis a három testőr a 4.D'Artagan.
    Kata

    VálaszTörlés