2020. május 8., péntek

Etika

Kedves Gyerekek!

Itt  járvány alatt azt látom, hogy sok gyerek kipróbál otthon olyasmit, amit talán iskolaidőben nem tenne:)
Itt most nem a hajnalig youtube-ozásra és a délig alvásra gondolok, hanem például nagy divat lett a karantén idején a kenyérsütés vagy az otthoni hajvágás (- na nem akarok senkinek ötleteket adni:)
Ezek azt bizonyítják, hogy sok mindent otthon is el tudunk készíteni vagy magunknak is meg tudunk csinálni, nem kell feltétlenül mindenért boltba menni vagy máshoz fordulni.
Ennek egy másik jó példája a szörpkészítés.
Anyák napja elmúltával levirágzik legtöbb helyen az orgona, de már nyílik is a következő csodálatos bokor, a bodza. A bodza szép fehér ernyős virágait ősidők óta gyógynövényként tartják számon. Számos gyógyhatással rendelkezik, de legfőképpen immunerősítő, vértisztító hatású. Csökkenti az influenza tüneteit, láz esetén is segít.
Szeretitek a bodzavirág szörpöt?
Most meg tudom nektek mutatni, hogy milyen egyszerű elkészíteni. Ti is könnyedén meg fogjátok tudni csinálni.

Kell hozzá néhány levágott bodzavirág tányér. Ha van a kertetekben, az a legegyszerűbb. Ha nincs, gondolkodj kicsit, hátha van valahol a közelben, ahonnan lehetne szerezni. Vigyázz! Forgalmas út mellől nem szabad bodzát gyűjteni, mert az autók kipufogó gáza és káros anyagai lerakódnak a bodzavirágokon és belekerülhetnek a szörpbe. Ha gondolod, kérd meg a szüleidet, hogy olyan helyre menjetek sétálni, túrázni, ahol van bodzabokor.



Kell hozzá néhány kiló cukor. Attól függ milyen mennyiséget szeretnél készíteni. 10-20 bodzavirággal és 1kg cukorral már lehet szörpöt főzni.

Lehet beletenni citromkarikákat vagy citromlevet is.

Ebben a kis videóban megnézheted az elkészítését a házi bodzaszörpnek: https://www.youtube.com/watch?v=8Sv3eyhtzH0

Mivel tűzhelyen kell elkészíteni és forralást, főzést igényel, így mindenképpen beszéld meg először a szüleiddel, mielőtt hozzákezdesz.
 Ha valamelyikőtök úgy dönt, hogy elkészíti és küldd pár fotót a folyamatról és a végeredményről, akkor szívesen jutalmazom etika ötössel. Mellesleg pedig örök életére megtanul bodzaszörpöt készíteni:)

Szép májusi hétvégét mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése