2020. május 13., szerda

történelem

Kedves Hatodik bé!
Enyhül a veszélyhelyzet, újraindulnak a hivatalok, engem is beszólítottak hétfőn, így a tervezett röpdoga elmaradt. Kérlek, ne haragudjatok! Már nem is akarom bepótolni, hiszen van sok jegyetek. Természetesen, aki igényli, az szóljon, és küldök neki személyesen feladatokat. Éva néni megkeresett, nagyon jól esett, hogy valakinek feltűnt a hiányom!! (ezt nem mondhatom el minden osztályról)

Új témába kezdünk, sokak örömére ismét hazánk történetével foglalkozunk. Még 6 komoly lecke, és a Rákóczi-szabadságharccal befejeztük ez évi töri tanulmányainkat. Szeptembertől innen folytathatjátok!

Vegyétek elő a könyvet, a 78-79. oldalon új fejezet kezdődik. Írjátok fel a füzetbe fő címként a szokott módon: Hazánk az újkor kezdetén. A lap kidíszítése szorgalmi feladat, a füzetet lehet folytatni ősszel, tehát megmutathatod élőben, hogyan dolgoztál a nehéz időkben.

Nézd meg az egri vár képét, olvasd el a néhány sort a kép alatt!

Lapozz!Ismételd át, hogyan is kezdődött a török hódítás Magyarországon. (tk. 33-34.oldal)
1526 mohácsi csatavesztés Emlékeztek? A menekülő király, II. Lajos belefulladt a Csele-patakba, az ország védelem nélkül maradt. A török bevonult Budára, kifosztotta a várost, de elvonult. Ezután a nemesség két királyt is választott: a dunántúli főurak Habsburg Ferdinándtól várta az ország védelmét, őt koronázta meg. (ült már Habsburg a magyar trónon, volt alapja Ferdinánd koronázásának) Az ország középső és keleti részén a leggazdagabb magyar főúr rendelkezett hadsereggel, így Szapolyai Jánost választották magyar királlyá.
A két király évekig egymás ellen hadakozott, egymás területét, seregét pusztította, nem a török ellen harcolt. Végül egyezséget kötöttek, ha Szapolyai fiúutód nélkül hal meg, Ferdinánd egyesítheti az országot uralma alatt. 1540- ben meghalt Szapolyai, de közben megszületett fiacskája, a kis János Zsigmond is. Ferdinánd sereggel érkezett az országba, hogy megszerezze Szapolyai területét. de a török Szulejmán "védelmébe" vette a kiskirályfit, bevonult Budára. (aki látta az Egri csillagokat, emlékezhet a nagyszakállú török császárra, amint a kisfiút tartja a karjában) 1541-ben a török tehát elfoglalta a magyar fővárost, Budát. Ezzel az ország 3 részre szakadt: nyugaton Ferdinánd uralma alatt a Királyi Magyarország, középen a török hódoltság, keleten megszületik az Erdélyi Fejedelemség, melynek első uralkodója Szapolyai fia, János Zsigmond lett.

Írj vázlatot a vastag betűvel kiemeltek alapján, és rajzold le a térképet (tk.80. o.) Ez a hf., erről várom a képeket!
Jó munkát mindenkinek!
Katinéni

1 megjegyzés:

  1. Szeretném kérni a dolgozat feladatait,mert a jegyeimen javítani akarok.

    VálaszTörlés