2020. május 25., hétfő

történelem

Kedves Hatodikosok!

Még van néhány nagyon izgalmas témánk, tartsatok velem  3 hétig.
Megtanultátok az előző leckékből, a török hogyan foglalja el hazánk középső részét, hogyan rendezkedik be ezen a területen.A következő majd 150 évig a török az úr ezen az országrészen. Építkeznek is, főként fürdőket, templomokat(mecset) és imatornyokat(minaret) emelnek több helyen. Láttuk azt is, hogy adót szednek a magyar jobbágyoktól, elviszik a fiúgyermekeket janicsárodába, a magyar urakat meg Konstantinápolyba (Isztambul) viszik börtönbe, a Héttoronyba. Megtudtuk, hogyan próbálkozik a török többször is a hódoltság szélesítésével. Nagyon sok várat el is foglalnak, de Egernél kudarcot vallanak, ott a magyarok győznek. Az is kiderült, mi történik Szulejmánnal Szigetvárnál.

A mai órán a másik két országrész életével ismerkedünk meg: Királyság és fejedelemség címmel
1. A Királyi Magyarország uralkodója Habsburg Ferdinánd, aki Bécsből kormányozza királyságát. E terület magyar központja Pozsony. Nézd meg a térképet a tk. 86. oldalán!
Ferdinánd feladata lett volna, hogy megerősítse a határ menti várakat, hogy megakadályozza a török terjeszkedést. Ehhez rengeteg pénz kellene, a Habsburgok kincstára azonban kiürült. A végvári katonák fizetése gyakran elmaradt, a várak fegyverzetét, falait sem erősítették meg.
2. Erdélyi Fejedelemség, melynek uralkodója Szapolyai fia, a kis János Zsigmond, központja Gyulafehérvár. Erdély ekkor lett önálló országrész, mégsem lett teljesen önálló, mert adót fizetett a török szultánnak.

A vastag betűs vázlatot írjátok le a füzetbe!(várom a képet)
Nézzétek meg a következő filmecskét ZANZA
Írjátok le a 3 erdélyi fejedelem nevét, és fűzzetek hozzájuk egy-egy fontos dolgot!

Noémi kérlek jelentkezz!

Katinéni

1 megjegyzés: