2020. május 4., hétfő

történelem

Kedves Hatodikosok!

Meg vagyok  elégedve a feladatlap elkészítésével (F. Attila kivételével mindenki megcsinálta), egész jól sikerült. Néhány kérdésben azonban többen is hibáztak:
Ki és hogyan döntött a spanyol és portugál hódítók között?
A jó válasz az, hogy a pápa. Ő húzott egy függőleges vonalat a térképen, ettől nyugatra a spanyoloké. keletre a portugáloké lett az újonnan felfedezett világ.
A céh és a manufaktúra jellemzőire 8 pontot kaphattál, ha leírtad.
céh: mester, inasok, legények dolgoznak, kézzel, elejétől a végéig, nem kapnak bért, kevés, de jó minőségű árut állítanak elő
manufaktúra: bérmunkások dolgoznak, bért kapnak, munkamegosztás van, több árut állítanak elő gyengébb minőségben
Az utolsó két kérdés az államformákra vonatkozott. Ahol a király mindent a kezében tart, az az önkényuralom vagy korlátlan királyi hatalom, ahol a törvényeket a parlament hozza, az az alkotmányos királyság.
A 3., 5. feladatnál többen megírták külön a lehetséges válaszokat, akik nem, azoknál is figyelembe vettem, hogy a feladat nem engedte a több jó választ.
A jegyeket beírtam az enaplóba.

Ismét közeledik az 5. visszaküldött házi, tehát figyeljetek, hogy meglegyen minden, mert megint jegyet kaptok: Anglia, Franciao.,Tudomány (Kopernikusz, Galilei, Bruno, Descartes).

A  mai lecke Az észak-amerikai függetlenségi háború, Az USA megszületése, a tk.71-73. oldalán találjátok.

Eddig azt tanultuk, hogy az új földrészt a spanyolok és a portugálok hódították meg, igen, a középső és a déli részt. Most tudjátok meg, hogy Amerika északi részét az angolok és a franciák akarták elfoglalni. Ők is találtak ott indián törzseket (nem olyan fejlett társadalmakat, mint az aztékok vagy maják ), ezeket egymásra uszították, majd lemészárolták. A maradékuk ma is rezervátumokban él Amerikában. Sok indiános filmet láthattok erről az időszakról, az egyik leghíresebb a Farkasokkal táncoló. Nézzétek meg, ha lehet!
A hódító katonákat telepesek követték, akik a XVII. század elejétől költöztek be, földet műveltek, állatokat tenyésztettek, és a keleti parton sorra hoztak létre államokat. Az 1700-as évek végére (XVIII. század) már 13 állam létezett, ezek azonban az angol király fennhatósága alatt működtek, a lakók az angol királyt tekintették uralkodójuknak, az angol királynak fizették az adót, az angol katonaság tartotta fenn a rendet, védte meg a telepeseket az indiánoktól.
Egy idő után azonban az államok megunták a függést az anyaországtól, a telepesek már nem akartak többet fizetni Angliának, megkezdődött a harc a függetlenségükért. 
Hogyan kezdődött? Keresd meg a tk.72. oldalán!
Írd le a füzetbe a vastag betűvel jelzett vázlatot, meg azt, hogy mettől-meddig tartott a függetlenségi háború, kinek a vezetésével arattak győzelmet, kik segítették ebben a telepeseket, mi lett a megszülető új állam neve és államformája.
Jó munkát! Katinéni


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése